fredag 25 mars 2016

Vad är mest värt för dig?

Vad är mest värt? Att makteliten gömmer undan pengar utomlands och jobbar hårt för att skatterna i Sverige ska sänkas? Att skattesänkningar är det bästa eller är det att se ditt barn tas om hand på sjukhuset av en undersköterska och en sjuksköterska som gör allt vad dessa kan för att barnet ska få världens bästa vård. Vad är värt mer?

I dag beräknas det finnas förmögenheter undangömda utomlands som om de blev beskattade skulle ge Sverige 7 miljarder kronor mer in till statskassan. Du läste rätt. 7 miljarder kronor. Hade dessa istället kunnat gå till sjukvården och omsorgen skulle det motsvara att 19 000 undersköterskor skulle kunna anställas. Eller så skulle vi kunna anställa 15 500 sjuksköterskor. Är det verkligen värt att makteliten på detta sätt gömmer undan sina pengar? Att vi har lägre skatt?

Vinstbegränsningar i välfärden är något som den samlade borgerligheten är emot . Den samlande alliansen och Sd vill gynna maktelitens rätt att tjäna pengar på andra människor, lägre ingångslöner skapar samlad press på löner nedåt, låga löneökningar men accepterar utan att blinka miljarder som delas ut i aktieutdelningar. Så ser högerns agenda ut i Sverige. Vanliga människor ifrån arbetar- och medelklassen ska pressas tillbaka för att makteliten ska kunna få det ännu bättre. Varför är det vi som ska hålla igen? Varför kan inte makteliten välja att träda tillbaka och hålla igen?

Vi måste gemensamt försvara den svenska modellen. I den är välfärden en central del. Sverige har inte råd med att låta skattepengar försvinna iväg i vinster, aktieutdelningar, trollas bort i räntesnurror med mera. Tycker vi ska vara ärliga med att säga det. Pengarna behövs för att våra barn ska ha en bra och trygg förskola, utbildning som ger en fast grund för att lyckas i arbetslivet, sjukvård som vi har tillgång till och får hjälp av, en äldreomsorg som tar hand om och kan ge hög livskvalité för våra föräldrar/mor- och farföräldrar/mig själv. 

Varför ska vi acceptera att det är bättre att skattepengarna går till annat än till en bättre välfärd? Varför ska vi acceptera att makteliten riggar ett system som gynnar dem själva på vår bekostnad?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar