tisdag 26 april 2016

Mp - ett parti i fritt fall?

I går meddelade Miljöpartiets språkrör att de ställer sina platser till förfogande vid nästa helgs kongress. Detta efter en kort period av stor turbulens. En sak ska vi dock veta. Nedgången för Miljörpartiet började inte nu. Inte heller i år. Istället började det redan efter EU-valet 2014. I det valet nådde Mp en nivå där det till och med var större än moderaterna, andra största partiet. Självförtroendet var på topp och nu skulle man bli landets tredje största parti var tanken. Himlen utgjorde taket. Riksdagsvalet blev en kalldusch för Miljöpartiet och partiet har inte hämtat sig efter den smällen från väljarna. En smäll som kan skicka det partiet ur riksdagen i valet 2018.

Det var många i Miljöpartiet som var rejält överlyckliga på EU-valnatten. Det dansades och folk hade roligt. Tankarna gick i en riktning av att nu hade den gröna vågen slagit igenom ordentligt. Partiet såg sin chans att äntligen kunna bli den tredje kraft i svensk politik som man länge eftertraktat. Självförtroendet var på topp.

Sakta men säkert gick det att se i opinionsmätningarna att väljarna delade inte denna bild. I EU-valet deltog bara ca hälften av alla som var röstberättigade, något partiet nog inte funderade särskilt över. Ej heller över att i EU-val brukar människor välja lite andra partier än i riksdagsvalet. Opinionsmätningarna visade en fallande tendens men Mp körde på precis som vanligt. Valnatten i september 2014 kom som en kalldusch. Många miljöpartister blev chockade. De hade känt och upplevt att det skulle gå bra. Väljarna ville något annat. Detta har sedan fortsatt.

Nästa helg kommer Miljöpartiet att ha kongress. En kongress som det redan innan i går har laddats upp inför. Många miljöpartister är mycket besvikna över att partiet ha backat från mycket av sin politik. Det har kostat och kostar på. Besvikelsen är stor. Nu kryddas det hela med att språkrören har satt sitt förtroende och sig själva på spel. Ett spel som de ser ut att vinna men priset kan bli högt. Det kan handlar om att de får sitta kvar under förutsättning att partiet lämnar regeringen. För det skulle inte förvåna mig om resultatet blir det, att Miljöpartiets kongress säger att nu måste man lämna regeringssamarbetet.

För Miljöpartiet är inte nästa veckas kongress ett avslut på en turbulent period. Det är bara ett steg i en längre period av nedgång. Om Mp ska resa sig igen kommer det att behövas mycket mer än en kongress där det eventuellt byts ut ett eller ett par språkrör. Resan framåt kommer att bli mycket lång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar