fredag 29 juli 2016

En förändring som vi måste protestera mot

I Turkiet pågår nu en jakt på de som anses hota Erdogans makt och inflytande samt hans strävan efter att sitta kvar länge och bestämma. Senaste uppgifterna berättar att 45 tidningar, 16 tv-kanaler, 23 radiostationer, tre nyhetsbyråer och ett tiotal förlag och tidskrifter ska stängas ned. Arresteringsorder har getts ut på dussintalet journalister och journalister fängslas. Yttrande- och åsiktfriheten minskas i Turkiet i rasande takt. Allt i namnet att komma åt dem som låg bakom försöket till kupp. Turkiet kan nu vara på väg in i en situation som kommer att kosta oerhört mycket för landets befolkning. En förändring som kan göra Turkiet odemokratiskt och ett land borta från det sekulariserade samhället . Något som kommer att hota både EU och NATO.

Turkiet under Erdogans ledning vill gärna vara en storspelare i västra Asien. Iran och Saudi Arabien har länge varit stora spelare. De stödjer olika grupper och deras strider mot varandra och mot den regeringen i vars länder de befinner sig. Det är krig via ombud. USA är ett annat land med stor makt i området. Ryssland har allt mer blandat sig i, speciellt i Syrien. Turkiet har sett detta under en längre tid och vill vara med och forma framtiden för västra Asien.

Syriens framtid styrs nu av Assadregimen, Ryssland, Iran och USA. Nu ska man bestämma hur framtiden för det landet ska se ut. I det ligger hur IS och Nusrafronten ska besegras. Iran och Ryssland har redan satt ned foten om hur man ser på det hela. IS är den stora motståndaren och den vill man ha bort. Erdogan kommer att åka till Ryssland på ett statsbesök. Framtiden för Syrien kommer att finnas på agendan, en agenda som Turkiet vill vara med och forma.

Turkiet håller på att nedmontera demokratin bit för bit. Det som nu sker där media stängs ned är ett bevis på detta. Ett sätt för Erdogan och den turkiska regeringen att stärka sin makt och inflytande i landet. När journalister arresteras och media stängs ned är ett tydligt bevis på hur en enpartistat håller på att uppstå. Ryssland är ett exempel på det även om det finns andra partier och demokrati. Dock har Putin satt det hela ur spel och oberoende media har det svårt. Politiska motståndare till Putin hamnar ofta av en "oförklarlig" anledning i fängelse fällda för skattebrott och liknande. Andra motståndare dödas av "okända" och deras mördare hittas inte.

Turkiets regering med Erdogan i spetsen gör nu allt vad som går att göra för att öka sin egen makt, vingklippa motståndarna svårt, stärka landets inflytande i västra Asien och bygga en maktbas som gör att man kan sitta kvar vid makten i många år framöver. Detta sker nu mitt framför våra ögon. Vår regeringen måste å det kraftigaste protestera och börja bilda en motalliansen mot den förändring som sker. Det är inte tid att vara tyst utan Sverige måste göra sin röst hörd för alla de i Turkiet som ser med fasa på vad som sker och kommer att drabbas mycket hårt när demokratin börjar lämnas allt mer bakom.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar