lördag 30 juli 2016

One term president?

Nu har både Hillary Clinton och Donald Trump utses till att vara demokraternas respektive republikanernas presidentkandidater. De båda partierna kan nu fokusera på sin motståndare och göra vad som krävs för att vinna väljarnas röster. Det är två impopulära personer som oavsett vem av dem som vinner kan mycket väl bli "one term president".

Nu finns det självklar de som kommer att protestera mot detta. Hillary Clinton anses vara storfavorit till att vinna det hela. Chansen att välja landets första kvinnliga president och få denna att få två mandatperioder tycker många är riktigt spännande och nytänkande. Donald Trump ses som en pajas som kommer att förlora stort. Det kan mycket väl bli tvärtom. Att Donald Trump vinner. Han har möjligheten.

Oavsett utgången av valet kommer den kandidat som väljs till president att i nästa val 2020 få möta ett motståndarparti med en helt annan politisk kandidat som kommer att gillas mer av väljarna än den som är sittande president. Om republikanerna förlorar valet kommer det partiet att nu ta itu med alla fraktioner och politiska kotterier som slår sönder det. Kandidater som går hem i de amerikanska hemmen kommer att plockas fram, matchas och få mycket utrymme till att skapa sig politiska plattformar som fokuserar på republikanernas politik, en återanknytning till Ronald Reagan men med stark förankring i nutid. Om republikanerna vinner med Donald Trump vid rodret kommer mycket att hända som gör att det partiet i mellanvalet 2018 kommer att förlora många platser i kongress och senaten. Republikanerna kommer inte att förändra sig då Trump inte vill det.

Om demokraterna kommer att förlora blir chocken där större eftersom man anser att Hillary Clinton är den bästa kandidaten. Förlora och vad som i så fall ska göras finns inte på kartan. Det gör att demokraterna kommer att stå och famla en tid, skylla mycket på väljarna. Därefter finns det ett val att göra mellan två vägar. Antingen fortsätta på den inslagna vägen som det alltid har gjorts, vilket gör att demokraterna står illa rustade inför 2020, eller välja en nyare väg med bas i den samhällskritik som Bernie Sanders och gräsrötterna har framfört. Ett nytt tänkande. Om Hillary Clinton vinner kommer demokraterna att köra på i samma spår och riskera att förlora valet 2018 då hon och partiet kommer att möta en republikansk presidentkandidat med stort gillande bland väljarna.

Så med andra ord kommer den president som väljs att i valet 2020 troligtvis få möta en motståndare med ett helt annat gillande bland väljarna, ha en tryggare och fräschare politik och stå för något annat. Risken för den som väljs till president i år är att den bara blir "one term president".

Pappa går till attack mot Donald Trump.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar