måndag 1 augusti 2016

Offra och spela korten rätt EU

I dag ställer Turkiet ett ultimatum till EU. Antingen ge landets invånare frihet från visumtvång eller så rivs avtalet upp om reglering av antalet flyktingar till EU.  EU lyfter upp att Erdogan ett flertal gånger har fört fram att han vill riva upp avtalet. EU befinner sig vid ett vägskäl. Ett vägskäl som faktiskt kan leda till ett fredsavtal i Syrien om det hela sköts rätt.

Sedan Erdogan tog över ledningen av Turkiet 2003 har han sakta men säkert orienterat Turkiet bort ifrån Europa och mot västra Asien samt den arabiska världen. Han står för en islamistisk inriktning av landet där det turkisk tänkandet och utförandet av islam ersätts bit för bit av den arabiska tolkningen. Landet tar nu steg mot att lämna Europa och bli en stor spelare i västra Asien men med en inriktning av sin syn på islam som bättre stämmer överens med Saudi Arabiens. För EU gäller det att bestämma sig för hur man ska gå vidare. För den förändring som nu sker leder åt helt fel håll. EU befinner sig vid ett vägskäl.

Flyktingavtalet med Turkiet var förhastat men med tanke på vad som pågick i höstas är det fullt förståeligt varför det gjordes. Dock har EU under en längre tid missat att göra det som behövdes från början. Nämligen att få fred i Syrien så snabbt det bara gick att få. IS inträde på banan, liksom Rysslands, satte stopp för de möjligheter som fanns tidigare. Vid flera tillfällen hade den syriska regimen kunnat stoppats och avsättas för en ny och fredlig lösning men det missades. Nu sitter regimen med vid förhandlingsbordet och är starkare än på ett bra tag. Med Ryssland i ryggen kan Assadklanen flytta fram sina positioner och vara en garant för att landet kan existera den dag fred åstadkoms.

Turkiets ledning med Erdogan har spelat ett farligt spel i det som har skett i Syrien. Man har stött grupper som var emot Assadklanen. Detta utifrån "min fiendes fiende är min vän". Stöd har funnits för IS. Inte för vad IS står för utan för att IS var ett stort problem för Assadklanen och dess allierade samt skapade ett instabilt Irak genom sina landvinster i det landet. Turkiet kunde därmed stärka sin maktposition.

Detta maktspel som finns i västra Asien mellan ett par länder slår hårt mot befolkningarna där. Speciellt gäller det Syrien. Miljontals människor har flytt ifrån landet och befinner sig utspridda i Europa, i Asien och Afrika. Om EU är rädd för allt större flyktingvågor gäller det att göra det som är det enda rätta. Att det snabbt skapas fred i Syrien så att 1: människor slutar fly därifrån och därmed 2: att människor kan återvända.

Om det innebär att offra avtalet med Turkiet och sidsteppa det landet helt för att istället förhandla med Assadklanen, Ryssland, USA och ett antal grupperingar i Syrien för att få fred så får man göra det. Det går inte att ta hänsyn till Erdogan och hans syn på sig själv och den vision han har för Turkiet. Fred i Syrien är nyckeln till stopp på flyktingströmmar och byggandet av ett bättre och fredliga västra Asien. Kan EU spela en central roll i detta kommer en helt annan syn på EU att finnas i detta område. Ett EU som står för fred, som ställer upp och som är med och bygger en ny framtid.

I detta kan Sverige spela en mycket viktig roll. Möjligheten finns med en plats i FN:s säkerhetsråd. Det är en helt annan tyngd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar