söndag 9 oktober 2016

Käbbel eller framtiden?

Om någon timme är det dags för partiledardebatt i Agenda. Nu har regeringen och oppositionspartierna lämnat sina budgetförslag till riksdagen. Det finns en möjlighet med ett bra upplägg att kvällens debatt kan bli ett politiskt samtal med framtiden i fokus. Tyvärr riskerar det att bli mer av "vem tar vem" och "vem ska regera med vem" samt klagande på den ena och den andra sidans politik.

Jag hoppas att vi i kväll får möjlighet att kunna få ta del av ett politiskt samtal med fokus på de stora och viktiga frågorna som det behövs svar på. Det handlar om:

- Vilket EU vill vi ska utvecklas efter finanskrisen, den efterföljande recessionen, ökad ojämlikhet med en hög massarbetslöshet och ett Storbritannien som nu lämnar? Vilken väg ska EU gå? Vilket EU anser respektive parti skulle vara ett bra EU?
- Hur möter vi klimatförändringarna och miljöhoten efter att EU, och därmed Sverige, har godkänt Parisavtalet? Finns det nya sätt att möta detta på som det är dags för att föra in?
- Hur blir den enskilde svensken en vinnare på globaliseringen?
- Hur ska vi skapa en säkrare och tryggare värld?
- Kriminaliteten är ett problem - hur ska Sverige arbeta för att kriminaliteten ska minska mer och allt färre hamnar i kriminalitet/drabbas av kriminalitet?
- Ojämlikheten ökar i världen, hur ska vi i Sverige möta den här och ute i världen?
- Den digitala tidsåldern riskerar att slå ut en massa arbeten utan att nya kommer till - hur ska Sverige möta detta?
- Hur skapar vi hopp för de människor som upplever att de har hamnat i bakvattnet på grund av den förändring som har skett?

Det hade varit roligt om kvällens partiledardebatt kommer att fokusera på dessa frågor. Frågor som behöver att svar och en genomgripande diskussion i vårt samhälle. Dags för förändring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar