onsdag 9 november 2016

Krakatau i det amerikanska valet

Krakatau är i dag en litem obebodd vulkanisk ö som ligger i Indonesien. Innan var ön större men år 1883, mellan den 26-27 augusti, fick den ett gigantiskt utbrott som hördes ända till Sri Lanka, Filippinerna och Hong Kong. Med den följde en tsunami som var mellan 30-40 meter hög och ödelade i sin väg. Block från vulkanen flög 5 mil rakt upp i luften. Man beräknar att 2/3-delar av ön förstördes. Luftvågorna for runt världen. Vulkanen förde upp så mycket stoff i luften att under de kommande åren beräknas jordens medeltemperatur har sjunkit. Nattens amerikanska presidentval visade sig vara ett politiskt utbrott i samma klass som får återverkningar över hela världen för flera år framöver. För det demokratiska partiet innebär det i det närmste en sönderslagning av stora mått.

Utifrån opinionsmätningar och oddssättare skulle Hillary Clinton vinna och göra det ordentligt. Redan innan själva valdagen hade media räknat upp vilka delstater som var säkra för respektive parti/presidentkandidat. Hillary Clinton ansågs bara vara ett par elektorer ifrån att vinna. I nattens val var det väljarna som sa sitt. Donald Trump vann och blir USA:s 45:e president. Han lyckades vinna i de delstater som anses vara "swingstates" men vann också rena demokratiska säkra stater. Det gjorde att han kunde vinna valet.

För demokraterna och Hillary Clinton, och väljarna, blev detta en enormt stor chock. Segern var mer eller mindre säkrad. Man räknade bort Donald Trump på grund av hans agerande, vad han har gjort mot andra människor med mera. Samtidigt valde man att gå till attack mot honom. Istället för att prata om sin egen politik valdes det att läggas enorm energi på Donald Trump som person.

Demokraterna är just nu ett mycket skakat parti. Förvarningen kom redan förra året och slog igenom första halvåret i år. Allting var mer eller mindre klappat och klart att Hillary Clinton skulle bli demokraternas presidentkandidat och landets första kvinnliga president. In på arenan i fjol stiger Bernie Sanders och tar upp kampen. Han har en tydlig politisk plattform som fångade det människor kände, upplevde och såg. Klara politiska förslag som visade på hur vanliga människor skulle få det bättre och att frigöra sig från etablissemanget för att jobba för den vanlige amerikanen tilltalade väljare som röstade i primärvalen.

Vi kan i dag se att i delstater som Wisconsin och Michigan, starka Bernie Sandersfästen, har Hillary Clinton förlorat gentemot Trump. Bernie var mycket stark och vann stater som anses vara säkra demokratiska stater i valen men som nu gick till Trump. Hillary Clinton och demokratiska partiets ledning insåg inte vad som hände. De krav som amerikanerna ställer på förändring och att bryta med Wall Street och etablissemanget i Washington.

För det demokratiska partiet gäller det nu att inse att man måste göra upp internt med sitt förflutna. I början kommer nog många att skylla på FBI men det är ett svepskäl. Partiet måste skärskåda sig självt och förändra sig.  Vill partiet vara en kraft i kommande val och vinna åter presidentposten 2020 måste man jobba mycket med att få bort det etablissemang som styrt demokraterna under lång tid och ersätta dessa med andra som har nya idéer, som förstår samtiden och framtiden och tar fram ny politik för det. Det kommer att göra ont, vara obekvämt och jobbigt. Människor måste lyftas bort. Ett parti kan inte enbart leva på tidigare meriter och en inre klass som anser sig vara lite bättre än andra. Man måste vidare framåt och jobba hårt i alla delstater. Det måste göras om demokraterna ska ha en skugga av en chans 2020. Nytänkande och fokus på att skapa bättre jämlikhet, välfärd och nya arbeten måste det satsas på.

För att besegra Trump i valet 2020 behöver demokraterna en progressiv kandidat som satsar på framtiden med ursprung i vanliga amerikaners liv. Trump kommer inte att klara av att skapa nya jobb till amerikanerna. Vill demokraterna bli ett slagkraftigt parti igen gäller det att sätta fart med sin omvandling så att det går att stötta egna personer. Jag tror att med en bra kandidat kan Trump mycket väl bli en en-ämbetstidspresident.

För demokraterna gäller det att fundera på om man vill bli som dagens Krakatau eller resa sig likt fågeln Fenix och börja vinna val igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar