lördag 25 mars 2017

Vinna eller försvinna - det är frågan

Finanskrisen 2009-2010 och den efterföljande eurokrisen med nedskärningar av välfärden i EU-länder tvingade socialdemokratin på defensiven. I land efter land röstade väljarna på nya partier som hade andra lösningar på hur finanskris, massarbetslöshet, ökad fattigdom och globaliseringen skulle tacklas. Socialdemokraterna var och är inte förstavalet för invånarna. Socialdemokratin tvingades bakåt i opinionen och krympte. I Grekland nästan utraderades S. I andra länder sjönk partiet ihop snabbt. Sedan 2008 har S förlorat 27 val av 34 i Europa. Nederländerna är det senaste exemplet på hur socialdemokraterna inte ses som ett parti som har lösningarna. Tyskland kanske blir en förändring till det bättre men resan har i så fall bara börjat.

Det borde egentligen vara socialdemokratins tid nu i Europa. De problem som har funnits sedan tidigare har förstärkts och förstärks av finanskrisen och de efterverkningar som fortfarande snurrar runt jorden. Den ökande globaliseringen och teknikutvecklingen har gjort tillsammans med nyliberalismens tankegods att människor ser sig och upplever sig vara förlorare. Ökad ojämlikhet, massarbetslöshet, ökad rädsla och oro, ökad fattigdom, tuffare och sämre arbetsvillkor, försämrad löneutveckling där man ser hur vinster i företag försvinner mer till anonyma ägare än ger högre löner med ökat välstånd som följd. Det borde vara ett perfekt läge för socialdemokratiska lösningar men väljarna ser inte att socialdemokratin har lösningarna på hur detta ska vändas. Istället vänder de sig till andra partier med radikala förslag som handlar om att skydda väljarna.

Det är dags för förändring. Nästa år är det val i Sverige. En offensiv socialdemokrati ska fortsätta sätta dagordningen och med ett progressivt politiskt program vinna väljarnas stöd. I grunden ska socialdemokratin, och arbetarrörelsen, gå till val på ett program som fokuserar på

- att strama åt och få kontroll på den oreglerade marknaden
- ökar jämlikheten i samhället och hela landet
- förbättrar jämställdheten
- tar strid om lönerna så att löntagarna får mer i plånboken
- kämpa för förbättrad arbetsmiljö
- förbättra arbetsvillkoren för anställda på arbetsmarknaden
- ta kampen för vad det är för jobb som det ska satsas på i Sverige
- stödjer samhället och den enskilde individens möjlighet att ställa om till ett grönt samhälle
- tunga investeringar i att bygga ihop hela landet

Det finns goda möjligheter att vinna väljarnas förtroende för en progressiv och offensiv politik som gör det bättre för människor och skapar nya möjligheter för Sverige.

Det är dags för förändring!

EU fyller 60 år och är i behov av en progressiv socialdemokrati som kickstartar igång en offensiv politik för framtiden för vår kontinent. Vi är många som vill vara med och arbeta för en förändring.

4 kommentarer:

 1. Ditt parti har brutit samhällskontraktet och startat förstörelsen av det svenska välfärdssystemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I ett samhällskontrakt handlade det om att ställa upp för varandra solidariskt, inte bara tänka på sig själv. Exempelvis att vi som jobbar betalar lite mer i skatt för att äldre ska kunna ha en bra äldreomsorg och sjukvård.

   Radera
 2. "ta kampen för vad det är för jobb som det ska satsas på i Sverige" Vilka jobb är det som det ska satsas på i Sverige och vem/vilka ska kampen tas med?

  Jag tror att sådan brist på konkretion är farlig. Jag tror att den kan vinna val beroende på att varje väljare kan tolka på sitt sätt. När sedan ett eventuellt regeringsinnehav inträffar så kommer många väljare att bli besvikna därför att just deras tolkning inte var den som blev till praktisk politik.

  Jag har ett svar på din fråga och det är att vi ska kampen mot diverse särintressen för att skapa jobb som producerar nytta för många.

  Politikerklassen är ett av dessa särintressen. Vi ska ha fler undersköterskor, inte kommunikatörer.

  Mitt resonemang leder vidare till en annan frågeställning som handlar om att politiker och politikerklassen inte står utanför samhället utan ska beaktas de också när vi diskuterar jämlikhet. Vi ska sträva efter att minska avståndet mellan styrda och styrande. Vi ska INTE ha ett tredelat samhälle med den politiska eliten i toppen, strax där under alla dess hantlangare och därefter den stora gruppen med alla andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta blogginlägg som jag skriver är på övergripande nivå. Först måste man presentera de övergripande målen/visionerna. Sedan presenterar du konkreta förslag på hur det ska kunna genomföras, vad det ska innehålla. Jag kommer att i blogginlägg framöver fördjupa mig inom de olika punkterna i detta blogginlägg. Det är viktigt att det inte finns ett avstånd mellan politiker och väljarna men då gäller det också att konkret definiera vad som menas när man säger att det är för stort avstånd.

   Radera