torsdag 6 juli 2017

Alliansens attack kom av sig

Under ett par dagar har vi kunnat ta del av hur två av alliansens fyra partier har försökt att prata om klassklyftor och gå till attack mot socialdemokratin. Strategin syntes direkt. Försök av alliansen att flytta över det hela på socialdemokraternas planhalva och vinna röster därifrån. Svaret från socialdemokraterna kom igår. Svaret innebär att alliansens offensiv tog slut innan den ens hade börjat.

Alliansens fyra partier såg nog Almedalen som deras stora chans att få igång allianssamarbetet igen och gå till attack mot regeringen. Det gällde att måla upp så mycket problem som möjligt, visa på att socialdemokraterna inte gör något för att lösa dessa och se till att börja prata om klassklyftor och ojämlikhet. Det skulle få socialdemokraternas väljare att tycka att alliansen är ett bättre alternativ för den som vill se en förändring. Nu är det dags för alliansen att gå på offensiven och sluta spela defensivt. Så var tanken.

Socialdemokraterna satte effektivt stopp för all form av offensiv från alliansens sida. Alliansens partier hann inte ens ned i startblocken förrän de trängdes tillbaka av en offensiv socialdemokrati. Löftet om minst 20 miljarder kronor mer till välfärden under nästa mandatperiod visar att socialdemokratin tänker sätta välfärden i centrum av sin politik. Satsningar på förbättrad välfärd går före större skattesänkningar.

Det här är en satsning som jag tycker är helt rätt. I kommunerna ser vi hur vi behöver stärka upp förskolan, grundskolan, gymnasieskolan, komvux, äldreomsorgen, vården, psykiatrin, barn- och ungdomspsykologin, sjukvården i sin helhet, individ- och familjeomsorgen, arbetet gentemot droger och missbruk i alla dess former, rättsväsendet, försvaret, bättre pension/bostadstillägg med mera. Efterfrågan på välfärden är stor bland landets invånare. De ökade klassklyftorna måste bekämpas.

Välfärden behöver stärkas upp. Det går före stora skattesänkningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar