tisdag 18 juli 2017

Kritisera inte våra renhållningsarbetare!

Något har skett på den svenska arbetsmarknaden och i den svenska politiska debatten. Högermedias och högerpolitikers kritik mot att de strejkande renhållningsarbetarna skulle ha för höga löner jämfört med andra yrken inom LO och TCO har fått kraftiga motargument. Något har har hänt som visar på att vänster-högerkonflikten i Sverige kan vara på väg tillbaka.

Renhållningsarbetarna i företaget Reno Norden strejkar för att de inte ska få sänkta löner och för att de ska få bättre löner. I den politiska debatten framförs från högerhåll, liksom högermedia och vissa organisationer inom näringslivet hur bra det blir om vi som arbetar får lägre löner. Speciellt ingångslönerna måste bli lägre för att det ska ske positiva förändringar. Samtidigt som samma gäng inte nämner att det går bra på den svenska arbetsmarknaden men minskad arbetslöshet, ökad sysselsättning och fler som därmed vill ge sig in på arbetsmarknaden.

Under ett antal år har denna grupp fått dominera samtalsklimatet med sin lönesänkarpolitik. Under tiden har grupp efter grupp kämpat för att få högre löner och därmed få ta del av den produktivitetsökning som har skett samt få ta del av "kakan" som man har avstått under ett antal år. När grupp har strejkat har högern inte varit sent ute med att kritisera och framföra hur bra betalt just den gruppen har. Ett exempel på det är piloterna som strejkade. Där framfördes det hur bra betalt den gruppen hade det så där skulle det inte klagas. Tänk på undersköterskan och sjuksköterskan var budskapet. Tyvärr visade det sig att stödet för piloternas strejk inte var så stor offentligt. En del som borde ha protesterat var märkbart tysta. Jag var en av dem som ställde upp för piloterna och tyckte då och tycker i dag att deras strejk var viktig för alla oss som arbetar. Om en lönegrupp bland anställda tvingas minska på sin lön drabbas vi alla negativt. Allt hänger ihop.

Högern var snabbt ute nu och gjorde här den berömda jämförelsen mellan lönegrupper på arbetsmarknaden. Samtidigt skrevs det om lyxstrejk och att renhållningsarbetarna är en välbetald grupp. Här skulle det piskas upp ett missnöje där arbetarna skulle ge sig på varandra, klaga på varandra och solidariteten mellan oss som jobbar skulle därmed urholkas ytterligare lite. Samtidigt skulle högern luta sig tillbaka och titta på det hela. En arbetarrörelse i inre uppror. Förhoppningen var att det skulle var alika tyst som med piloternas strejk, och vid andras.

I början kunde vi se att det var tyst men något har sedan skett. Och det har skett underifrån. Nu har det mobiliserats upp ifrån gräsrötterna i Sverige en offensiv kritik mot högerns kritik av sophämtarnas strejk. Det framförs synpunkter på högerns jämförelser mellan olika grupper på arbetsmarknaden, på högerns synsätt på oss som jobbar, på högerns raljerande och krav på sänkta löner. Det är en protestvåg som har mullrat igång, rest sig och går framåt. Som inte längre tar smällarna från högern utan säger att nu får det vara nog. En solidaritet mellan människor. Där man tycker att högern ska sluta upp med att ge sig på oss som jobbar. Istället borde blicken riktas mot de som försöker trycka ned anställda i Sverige.

För sophämtarna gäller strejken deras arbeten, arbetsvillkor och en högre lönenivå. För arbetsmarknaden handlar det om jobben, förbättra arbetsvillkoren och att lönerna behöver öka. 

Aftonbladets ledare. Agneta Lenander sjuksköterska skriver bra om vad det handlar om. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar