söndag 5 november 2017

De kostar 103 000 undersköterskor

Uppdrag Granskning hade i kväll en extrasändning på grund av nya läkta dokument och undersökande journalistik som visar att runt om i världen fortsätter rika människor och höga politiker att skatteplanera bort pengar från olika länder. Det nya heter Paradisläckan. I Sverige kostar det motsvarande 103 000 undersköterskor.

För ett par år sedan släpptes Panamadokumenten som visade hur den ekonomiska och politiska eliten runt om i världen fullt medvetet gömde undan miljardtals kronor/dollar i skatteparadisen. Nu avslöjas det via Paradisläckan hur eliten fortsätter att skatteplaner bort miljarder kronor och använder ett antal skatteparadis över hela världen för detta.

För Sveriges del handlar det varje år om att det skatteplaneras bort minst 43 miljarder kronor. Om skattesystemet hade tillgång till dessa pengar hade det exempelvis kunnat anställas 103 000 undersköterskor som hade kunnat arbeta inom äldreomsorgen. Med 103 000 fler undersköterskor hade kvaliteten och nivån på äldreomsorgen kunnat höjas upp rejält. Vi vet alla om att vi behöver investera mer i äldreomsorgen.

Skatteplanering på den här nivån kostar inte bara samhället utan var och en av oss andra också. När samhället inte får in rätt mängd skatt betalas detta med sämre välfärd, mindre resurser till utbildning, vi andra får betala mer i skatt med mera. Självklart är det viktigt att titta på Uppdrag Granskning framöver, som på onsdag fortsätter reportaget om Paradisdokumenten, men det är än viktigare att vi nu sätter press på att sätta stopp för skatteplaneringarna.

Magdalena Andersson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar